tisdag 28 februari 2012

Fransk chokladtårta med fudgeglasyr

Här kommer ännu ett recept till riktiga chokladälskare. Franskchokladtårta är som en kladdkaka fast obeskrivligt mycket mer lyxig och mäktig. Skillnaden är att man i kladdkaka använder kakao och i fransk chokladtårta använder mörk choklad. I och med att tårtan är så mäktig och de flesta inte orkar äta mer än en halv portion så räcker tårtan till väldigt många (ca 16 pers). Chokladen som används i tårtan har även avgörande betydelse för smaken. Vill man satsa på en "lite mildare" tårta så kan man använda Marabous vanliga mörkchoklad. Jag använde Marabou premium 70% för att få till extra mäktig chokladsmak. Och som pricken över i:et så har jag toppat kakan med en UNDERBART LJUVLIG fudgeglasyr.Enjoy! :) 
 
Ingredienser
300 g mörk kvalitetschoklad
250 g smör
6 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl

Chokladfudge

1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk kvalitetschoklad
75 g smör

1. Sätt ugnen på 175°C. Finhacka chokladen. Smält smöret och chokladen i en kastrull utan att det kokar.
2. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i den smälta chokladen till allt är väl blandat. Sikta i mjölet och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Tårtan ska inte vara genomgräddad utan kladdig inuti. Låt tårtan svalna i formen, först i rumstemperatur och sedan i frysen i ca en timme. 
 
3. Blanda alla ingredienserna till fudgen förutom smöret i en kastrull och koka under omrörning i ett par minuter tills smeten blir tjock och blank.  Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll fudgen över den frysta tårtan. Servera med lätt vispad grädde och färska bär!

Nötkaka med apelsin och morot

Denna nötkaka är väldigt saftig trots att den inte innehåller något fett. Hemligheten med att kakan blir härligt saftig utan smör/margarin eller olja är ingredienserna nötter och morötter. Kakan är även väldigt hållbar om den förvaras i kylskåp.
Ingredienser
6 ägg
3 dl socker
300 g fint rivna morötter
Finrivet skal av 1 apelsin
300 g malda hasselnötter
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2msk pressad apelsinsaft

Apelsinglasyr:

2 ½ dl florsocker
ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft

Apelsingarnering:
50 g syltade apelsinskal eller
om man gör egen:
Strimlat skal av 1 apelsin
3 msk pressad apelsinsaft
3 msk socker

1.Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en springform 24 cm i diameter.
2.Vispa ägg och socker riktigt pösigt.Blanda hasselnötter, vetemjöl och bakpulver i en skål och häll sedan nöt/mjölblandningen i smeten.
3. Rör ner de rivna morötterna och det rivna apelsinskalet till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.Låt kakan svalna helt.
4. Gör fina strimlor av apelsinskalet  med zestjärn eller skala med en potatiskalare och strimla skalet meden vass kniv. Koka sedan skalstrimlorna,  pressad apelsinsaft och strösocker i 4 minuter på medelvärme.
5. Rör ihop glasyren och bred den över den kalla kakan och garnera sedan med strimlorna.

tisdag 21 februari 2012

Semlor

Fettisdagsbulle, hetvägg som man får om man serverar bullen i en djup tallrik med het mjölk, semla eller fastlagsbulle, serverades förr varje tisdag under påskfastans sju veckor. Numera kan man njuta av dessa härliga bullar när man vill om man vill! :) 
Det här receptet på underbart goda och saftiga klassiska semlor är taget ifrån min mammas pärm med gamla receptsamlingar på godsaker hon bakat till oss under min och mina syskons uppväxt. I detta recept används vetemjöl special. Det går givetvis bra att använda vanligt vetemjöl också men vetemjöl special är ett extra proteinrikt vetemjöl som binder mer vätska än vanligt mjöl och bildar även mer gluten  än vanligt mjöl och  passar därför jättebra att använda till bröd man vill ska bli extra höga och luftiga (t ex semlor :). Tänk på att  eftersom vetemjöl special binder mer vätska måste också degen arbetas längre och kraftigare om man vill att brödet ska bli fint och högt.
Jo, en grej till! Byt helst inte ut smöret mot margarin eller olja. Smör gör så mycket mer skillnad!!!! Brödet blir inte bara saftigare, mindre smuligt och mer finporigt utan är också smakmässigt ÖVERlägset. Och om det råkar vara så att du är lite ängslig över vikten, tänk såhär: 
Att äta EN (1)  semla en gång  på 365 dagar är inte så farligt va? 
 
Ca 20 semlor

Bullar
    50 gram jäst (för söta degar)
    175 gram smör
    5dl mjölk
    2 dl socker
    2 tsk stött kardemumma
    1 tsk salt
    ca 1,5 l vetemjöl special

 (jag valde med fullkorn, därav den lite mörkare färgen)
Mandelfyllning
    200 gram mandelmassa
1.5 mjölk
    9 dl vispgrädde
    (3 msk socker)
1.Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm så att vätskan blir 37 °C.
2. Smula jästen i en degbunke och tillsätt den fingervarma mjölk- och smörvätskan tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och salt och rör om. Häll i mjöl i degvätskan lite i taget (5 dl i taget) och knåda degen kraftigt till en smidig deg.  Täck degen i bunken med en duk och låt jäsa på ett dragfritt ställe till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och  och dela den i 20 lika stora bitar och forma dem till runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller en smord plåt. Jäs bullarna så att de blir dubbelt så stora (ca 40 min). Sätt under tiden ugnen på 225 °C. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-12 minuter tills ytan får en fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna helt. 
4.Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur inkråmet med hjälp av en gaffel. Ta tillvara på inkråmet och vispa det  med 1.5 dl mjölk och mandelmassan. Fyll alla  bullar med mandelfyllningen.
5. Vispa grädden lagom mycket, den ska vara tjock men inte grynig. Spritsa en krans med en spritspåse eller klicka ut grädden på bullarna. Lägg på locket och sikta över mycket florsocker.

fredag 17 februari 2012

Kokostoscakaka

Kokostoscakaka eller "falsk tosca" som det också burkar kallas består av seg kladdkaka och ett sött kokostoscatäcke -  jättegod och snabb att göra :).
 Kaka:
    200 g smör
    4 st ägg
    5 dl strösocker
    3 tsk vaniljsocker
    1 dl kakao
    3 dl vetemjöl
    Nypa salt
   

Kokostoscatäcke
    200 g kokosflingor
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vanillinsocker
    2 dl strösocker
    1.5 dl vispgrädde
    75 g smör

1. Förbered först en långpanna genom att klä den med bakplåtspapper och sätt ugnen på 200°C.
2. Smält smör och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig.
3. Vispa ägg och socker pösig och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna till en jämn smet.
4. Häll i smöret och rör tills smöret har "försvunnit" i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca en kvart.
5. Smält medan smöret till kokostoscatäcket och häll i övriga ingredienser och blanda till en jämn smet. Låt koka i ett par minuter. Häll smeten på den färdiggräddade kakan och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills täcket fått fin gyllenbrun färg. 
6. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

torsdag 9 februari 2012

Chokladcupcakes med härlig chokladfrosting

Chokladcupcakes, man provar recept efter recept i försök att hitta det perfekta. Oftast har man otur och blir besviken då cupcakesen antingen blir för torra och smuliga eller också alldeles tråkiga och smaklösa. Detta chokladcupcakesrecept har länge varit min "the one" som jag alltid har kommit tillbaka till. Letar man efter sega och kladdiga cupcakes så är detta inget lämpligt recept. Detta recept ger saftiga och söta muffins med kraftig  chokladsmak (extra mycket kakao + bitar av mörkchoklad). Älskar man choklad så garanterar jag att detta recept inte kommer göra er besvikna :D.


ca 12 st
4 dl vetemjöl
2.5 dl socker
4 tsk bakpulver
1.5 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt

125 g smör
2 medelstora ägg
2 dl mjölk
150 gram choklad (Marabous
ljusa eller mörka funkar bra)

Frosting
50 g mjukt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0.5  dl kakao
100 g phiadelphiaost

1. Sätt ugnen på 175 °C.  Hacka chokladen grovt. Blanda de torra ingredienserna.
3. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan mjölken.
4. Blanda i de torra ingredienserna  tills smeten blir tjock jämn. Fördela smeten i 12  ganska så höga muffinsformar. Peta i några chokladbitar i varje cupcake. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt cupcakesen svalna.
5. Rör medan alla ingredienser till frostingen till en slät kräm . Bred eller spritsa ut frostingen på cupcakesen och garnera med t ex strössel.