tisdag 27 mars 2012

Gott grahamsbröd

Inget slår doften av nybakat bröd som fyller hela huset. Hembakat bröd är verkligen en njutning för ögat, näsan och munnen. Här kommer ett av mina favorit brödrecept - snabbt och gott!

Ingredienser
50 g jäst
3 tsk salt
1/2 dl sirap
1 liter vatten
4 dl vetekli
4 dl grahamsmjöl
4 dl rågmjöl
1,6 dl vetemjöl (special)
1. Börja med att värm vattnet till fingervarmt och häll i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt salt och sirap i bunken. Rör tills jästen har löst sig. Blanda de olika mjölsorterna i en stor skål och häll ner mjölblandningen i degvätskan. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i ett dragfritt ställe ca 30 minuter.

2. Smörj två tvålitersformar. Sätt ugnen på 200 °C. Ta upp degen på bordet och arbeta den. Dela sedan degen i två avlånga delar och lägg de i formarna och låt jäsa under duk i ca 20 minuter. 
3. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Stjälp upp bröden och låt de svalna inlindande i en bakduk. Jag hittade inte tvålitersformarna utan fick använda 1,5 litersformarna istället. Gjorde bullar av degen som blev över.

Äppeltosca med kanel och kardemumma

Toscakaka är nog en av mina favoritkakor till fikat. Väldigt enkel att göra eftersom kakan är en vanlig sockerkaka som man sedan täcker med en knäckglasyr. Jag har tagit ett vanligt toscakakerecept som jag lyxat till genom att ha tillsatt äpplen och lite äppelkryddor.  
 
 Ingredienser
150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen 

Toscasmet
50 g smör
75 g mandelspån (eller skållade och hackade)
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1. Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter och sätt ugnen på 175 °C.
2. Smält smöret och låt det svalna. Skölj äpplena och skär de i tunna klyftor.  
3. Blanda  de torra ingredienserna i en bunke för sig. Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan ner de torra ingredienserna och rör till en jämn smet.
4. Häll i smeten i formen och tryck ganska så djupt ner äppelklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter.
5. Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka upp och låt sedan koka på svag värme tills smeten tjocknat lite. 
6. Bred toscasmeten över kakan och fortsätt gräddningen i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills glasyren får en fin färg. Låt kakan svalna innan du skär den.

Citron och jordgubbscupcakes med härlig vitchokladglasyr

Jag hemskt ledsen för den dåliga uppdateringen, har haft mycket plugg och jobb på schemat på senaste tiden och bloggen har inte varit prio1. Här kommer iallafall ett recept på himmelskt goda och saftiga citron och jordgubbscupcakes. Smakerna känns som mest när cupcakesen har fått stå i kylen över natten. Har fått många komplimanger för dessa cupcakes så testa gör dem! :)
12 cupcakes
Ingredienser
200 gram rumstempererat smör
2 1/2 socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl citronsaft
Rivet skal av en citron
1 liter jordgubbar
 

Vitchokladglasyr
100 gram Philadelphia cream cheese
25 g margarin
2 msk vaniljsocker
100 g vit choklad
1/2 paket florsocker
önskad mängd röd karamellfärg
Strössel
 1. Sätt ugnen på 175 °C. Förbered jordgubbarna genom att skära dem i lagom stora bitar. Riv citronskalet fint.
2.Börja med att vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
 3.Vänd sedan citronsaften, citronskalet och jordgubbarna försiktig ner i smeten och rör om. Fyll muffinsformarna ca 2/3 med smet och grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna!
  
4. Vispa alla glasyringredienser i en bunke till en slät, nästan krämig glasyr och spritsa eller bred över muffinsarna. Klart! :)
 :)