lördag 30 juni 2012

Torta alla frutta

Jag gjorde även en otroligt saftig och god frukttårta för de personer som inte är så stora fan av marsipan. Att göra en frukttårta är nog en av de enklaste tårtorna man kan göra eftersom det inte krävs några superskills alls. Det är bara att fylla tårtan med valfri fyllning och täcka med olika bär och frukter. Med lite kreativitet så får man ett snyggt symmetriskt mönster (nästan :P). Egentligen brukar jag även spraya på lite gelatin över frukten för smaken och det blanka och vackra utseendets skull. Tyvärr hade jag bara animaliskt gelatin hemma och som några gäster inte äter och därför blev tårtan utan gelatin denna gång. Jag valde att spritsa grädde på kanterna men ett annat vanligt alternativ är att bara spackla grädden och sedan täcka med hackade nötter, mandlar, riven choklad osv.
 Fyllining 2. Drottningsylt och skivade bananer

Blommig studenttårta

Hej allesammans! Här kommer studenttårta numero duo.

Fyllning 1. Persikogrädde
Ca 300 g  Inlagda persikor (i sockerlag)
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1. Finhacka persikorna och krama försiktigt ur sockerlagen.
2. Vispa grädden hårt och vänd ner de finhackade persikorna och vaniljsockret. Blanda ordentligt.  
Jag har spacklat tårtan med smörkräm och täckt med vit kavlingsmarsipan samt dekorerat med egna dekorationer.
 
Min digitalkamera dog när jag började göra denna tårta och jag blev därför tvungen att använda min mobilkamera. Tyvärr gör aldrig några av mina bilder jag har i bloggen bakelserna, tårtorna o.s.v rättvisa och jag är heller ingen expert på fotoredigering. Funderar dock starkt på att investera i en bättre kamera inom en snar framtid och kanske även gå någon fotoshopskurs för jag blir verkligen aldrig nöjd med bilderna både före och efter redigering. Kan ju i och för sig vara i mig som problemet ligger som inte vet vilka effekter som ska läggas till. Jaja, jag får se hur jag gör... 

Studenttårta (mössa)

Hej allihopa! Här kommer några inlägg på de tårtor jag gjorde till min systers studentfest. Pågrund av tidsbrist hann jag tyvärr inte ta så många steg-för-steg bilder. Jag hade så ont om tid att jag blev tvungen att köpa färdiga anslag (tårtbottnar) till tårtorna. Fyllningarna förberedde jag å andra sidan dagen innan.
Denna studentmössetårta har jag fyllt med jordgubbsmousse och vaniljkräm och sedan täckt med kavlingsmarsipan samt mina egna handgjorda dekorationer.
    
Tårtfyllning
Fyllning 1. Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar (färska helst)
4 st gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vispgrädde
1. Lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter
2. Mixa medan alla jordgubbar till en jätteslät puré.
3. Koka vatten och socker tillsammans tills sockerkristallerna har löst sig. Krama ur gelatinbladen och och låt de sedan smälta i sockerlösningen. När allt har svalnat, blanda i jordgubbspurén. Vispa sedan grädden så att den blir riktigt fast och häll i jordgubbsblandningen direkt. Blanda ordentligt.

Flowerpaste

Jag berättade i ett tidigare inlägg att jag ägnat mig åt sockerkonst och gjort b.la. blommor, blad, några söta nyckelpigor och bokstäver till syrrans studenttårtor. Flowepaste  är en slags sockerpasta som torkar väldigt fort och som därför är en utmärkt pasta att göra blommor med och andra dekorationer som kräver snabb torkning. Man kan antingen göra flowerpasten alldeles själv eller också beställa på internet. Hemgjort är som i det flesta fall det billigaste alternativet, så även i detta fall.  

Grundrecept till flowerpaste är:

5 tsk kallt vatten
2 tsk gelantinpulver
500 g siktat florsocker
3 tsk gum tragacanth (finns att beställa i tårtshoppar)
2 tsk vit sirap
3 tsk kokosfett eller olja
1 äggvita

1. Blanda gelatinpulver och vatten och låt stå i en halvtimme.
2. Blanda gum tragacanth och florsocker.
3. Smält sedan gelatinet och ha i äggvitan samt oljan och häll över florsockerblandningen. Rör om ordetnligt! Till en början kan smeten  vara väldigt lös och mjuk men ju mer man arbetar med den desto fastare och lenare blir pastan.
4. När du kan forma en slät boll av pastan så är den redo att gnidas in i lite fett och plastas in i plastfolie samt vila i kylskåpet i ca  12 timmar.
5. När det är dags att använda pastan skär man av en bit (den är stenhård i början) och knådar den tills den blir mjuk. Jag själv är väldigt lat och brukar köra den fem (OBS! MAX!) sekunder i mikron så blir den lagom mjuk och på så vis lättare att knåda.  Värt att tänka på är att man aldrig ska låta flowerpasten ligga öppet utan bör jämt vara täckt med något just för att undvika att pasten torkar. Jag brukar gömma pasten som jag inte använder för tillfället under en liten kopp eller ett litet glas.

Några av mina blomdekorationer... :) 

måndag 25 juni 2012

Smarrig rabarberkaka med mascarponeglasyr

 Den här underbara rabarberkakan är helt underbar. Kombinationen mellan de mjuka rabarbernas syrliga smak och den milda och gräddiga konsistensen från den italienska färskosten smakar himmelskt ljuvligt i munnen. Kardemumman ger kakan ett litet sting men går givetvis att hoppa över om man inte vill ha med kryddan.
Ingredienser
Ca 500 g rabarber
    100 g smör
    4 ägg
    3 dl råsocker
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk kardemummakärnor (kan uteslutas)
    2 tsk vaniljsocker


Mascarponeglasyr
    50 g rumstempererat smör
    200 g mascarpone
    2,5 dl siktad florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    River skal av en citron
1. Börja med att förbereda rabarberna genom att skala och skära dem i lagom stora bitar. Smörj och bröa en springform (ca 24 cm i diameter). Sätt ugnen på 200 °C.
2. Smält matfettet och låt svalna.
3. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. Rör sedan ner rabarberna och matfettet i äggsmeten.
4. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör  även ner dem i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.
Till glasyren
1. Rör matfettet och övriga ingredienser till en tjock och jämn glasyr. Bred på glasyren på kakan när den svalnat helt.
Klart! :)

Franska chokladmaränger

Hej allihopa! Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för den dåliga uppdateringen men jag har precis som alla andra studenter haft mycket på schemat månaden innan sommarlovet. Men jag kan säga att jag har bakat ganska mycket ändå (dock inte tagit kort på allt på grund av att min kamera varit tillfälligt försvunnen). Bland annat  har  jag gjort maränger, rabarberkaka, några tårtor plus att jag har ägnat mig åt sockerkonst, främst blommor och rosor (något som jag inte har hållt på med på ett bra tag). Här kommer iallafall ett busenkelt recept på franska chokladmaränger. 
Hemligheten med att få marängerna frasiga och blanka på utsidan och sega inuti är att de ska vispas kraftigt under sjudande vatten. 

10 stora eller ca 30 små
Ingredienser
7 äggvitor
5 dl socker
150 g mörkchoklad (marabous duger)
1. Börja med att blanda äggvitorna och socker i en rostfri skål och vispa sedan väldigt kraftigt med elvisp över vattenbas så att alla sockerkristaller har smält. Utan att sluta vispa tar man bort skålen och fortsätter vispa tills den tjocka smeten har svalnat.
  
2. Bryt chokladen i bitar och smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
3. Rör ner den smälta chokladen några gånger (viktigt! för det strimmiga utseendet).
 
4. Beroende på om du vill ha små eller stora maränger väljer du din sked och klickar ut smeten på bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i  130 C° i ca 50-60 minuter (beroende på storlek).